קבלן בנייה המעוניין לקבל רישיון תקף מהמדינה לביצוע עבודות בנאיות, מוכרח לקבל אישור על כך ממשרד הבינוי והשיכון ולהירשם בפנקס הקבלנים.
תנאים לקבלן רשום / תנאים לקבלת רישיון קבלן רשום מורכבים מכמה פרמטרים אותם נסקור במאמר הנוכחי.
אך לפני כן נתחיל במתן רקע מקדים על הנושא של קבלן רשום, היתרונות בכך והתהליך הכרוך בקבלת הרישיון.
מהו רישיון קבלן רשום?
רישיון זה מעניק לקבלן הבנייה אישור רשמי מהמדינה לעסוק בעבודות שונות בענף הבנייה, ובהתאם לתחום התמחותו.
לדוגמה ישנם קבלנים המבצעים עבודות שיפוץ בבתים קיימים, ולכן הם יקבלו אישור לבצע עבודות מסוג זה בלבד. לעומת זאת קבלני בנייה העוסקים בתחום בניית מבנים, יקבלו רישיון ייעודי לעסוק בכך.
מדוע כדאי להירשם בפנקס הקבלנים?
קבלן המופיע בפנקס הקבלנים הארצי של משרד הבינוי והשיכון, מקבל למעשה מעין חותמת איכות על טיב עבודתו, מקצועיותו ואמינותו.
כאשר אנשים מחפשים אחר קבלן בניין שיבצע עבורם עבודות מסוגים שונים בתחום הבנייה, בין אם מדובר על קבלן שיפוצים, חשמל, אינסטלציה ועוד – כמובן שהם יעדיפו לפנות אל איש מקצוע מוסמך לכך, שהינו קבלן רשום בפנקס הקבלנים.
בנוסף למיתוגו של הקבלן הרשום בפני לקוחות פוטנציאליים, קבלנים המחזיקים רישיון תקף יוכלו להגדיל את היקפי העבודה שהם מבצעים באמצעות הגשת מועמדות והשתתפות במכרזים שונים, ביניהם גם מכרזים בעלי תקציב גבוה כמו מכרזים ממשלתיים, מכרזים של ארגונים ציבוריים גדולים ועוד.
מיהו הגוף המפקח על תהליך ואישור הרישום?
כאמור, משרד הבינוי והשיכון הינו הגוף ממנו הקבלן מקבל את הרישיון, כאשר במשרד משלתי זה קיימת מחלקה של רשם הקבלנים המנהלת ומפקחת על כל הליכי הבקשה.
בנוסף למתן אישור לקבלנים העומדים בתנאים לקבלן רשום, אותם נפרט בהמשך – רשם הקבלנים מעניק סיווג לכל קבלן המופיע ברישיון שהוא מקבל.
סיווג זה נקבע על פי ניסיונו המעשי של הקבלן והיקפי הפרויקטים אותם הוא יכול לבצע.
מהם התנאים לקבלת רישיון קבלן רשום?
על פי חוק רישום קבלנים משנת 1969, כל קבלן שהינו מהנדס או אדריכל רשום ויש לו ניסיון בתחום התמחותו של שנתיים לפחות בתקופת זמן של החמש השנים האחרונות – רשאי לקבל את האישור להירשם בפנקס הקבלנים.
על אף הגדרת החוק לזכויות קבלנים לרישום, ישנם בעלי מקצוע העוסקים בתחום הבנייה ללא הכשרה אקדמאית של מהנדסים או אדריכלים שיכולים גם הם לקבל אישור להירשם כקבלנים רשומים.
לכן גם קבלנים בעלי הכשרה מקצועית של הנדסאים או טכנאים יוכלו להירשם, זאת בתנאי שהם צברו לפחות ארבע שנות ניסיון מתוך שמונה השנים האחרונות בתחום עבודתם.
רשם הקבלנים מאפשר גם למנהלי עבודה בענף הבנייה להגיש בקשה לקבלת רישיון קבלן רשום, כאשר התנאי לכך הוא צבירת ניסיון והתמקצעות בתחום בתקופה של שש שנים מתוך 12 שנים.
יש לכם שאלות נוספות בנוגע לתנאי רישום קבלן רשום? עו"ד רישום קבלנים מומחה ישמח לענות לכל שאלה או בקשה שלכם!