ביצוע עבודות בנייה קבלניות כרוך במספר רב של תהליכים וגורמים, ביניהם לא מעט בעלי מקצוע שלוקחים חלק מהותי בתהליכי הקמה של מבנה כמו חשמלאים, אינסטלטורים, קבלני איטום, קבלני שלד ותשתיות, קבלני אלומיניום ועוד קבלנים רבים אחרים. המונח קבלן בנייה מתייחס למעשה לאדם או חברה העוסקים בתהליכי בנייה, וכפי שניתן לראות יש סוגים ותחומים שונים בהם קבלנים עוסקים.
כיוון שמדובר על תהליכי עבודה הכרוכים בבטיחות, אם במהלך העבודה בשטח ואם לאחר סיום הבנייה ואכלוס המבנה, עולה הצורך בהסדרה ופיקוח אחר עבודות קבלניות שמתבצעות במבנים – ולשם כך נועד חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות משנת 1969.
רישום קבלנים – למה זה צריך להיות מעוגן בחוק?
כאמור, חוק רישום קבלנים מהווה את ההסדרה של תהליכי עבודות קבלניות שנעשות במבנים, ואלו כוללים פיקוח, אכיפה וניהול כללי של העבודות כדי להבטיח את איכותן ובטיחותו של המבנה המוגמר. כדי להבטיח שהעבודות הקבלניות מתבצעות בצורה המקצועית והאיכותית ביותר, החוק קובע כי ישנם בעלי מקצוע מוסמכים שרשאים לבצע עבודות קבלניות שונות, כמו עבודות בשלד המבנה או בחיבור החשמל של המבנה – כשבעלי המקצוע המוסמכים יהיו קבלנים שעברו את ההסמכה המתאימה, מחזיקים ברישיון תקף ורשומים בפנקס הקבלנים.
חידוש תקנות לרישום קבלנים
חוק רישום קבלנים נחקק לפני יותר מחמישים שנה, ובפועל תהליכי עבודות הבנייה ממשיכות להתפתח ולהשתדרג כל העת, כך שעולה הצורך להתאים את החוק למטרות ייעול ושיפור. לכן נוספו תקנות שונות לחוק רישום קבלנים המחייבות קבלנים רשומים להיצמד אליהן, כמו סיווג קבלני הבנייה לדרגות לפי הניסיון המקצועי שלהם כדי להבטיח שהעבודות בשטח יתבצעו בצורה המקצועית והטובה ביותר.
הודות לכך לא כל קבלן בנייה יכול לבצע עבודות בנאיות בצורה חופשית, אלא רק את היקפי העבודה שהוקצו לו מבחינת החוק ותואמות את הכשרתו. קיימת אפשרות שקבלנים יעלו בדרגות הסיווג ככל שהניסיון המקצועי שלהם מתפתח, וגם פרמטרים להעלאת הסיווג כלולים בתקנות רישום קבלנים.
האם כל קבלן בתחום הבנייה צריך להירשם בפנקס הקבלנים?
על פי חוק רישום קבלנים, קבלן רשום הוא בעל מקצוע בתחום הבנייה שמחזיק בניסיון ומקצועיות בתחום עיסוקו והוא מופיע בפנקס הקבלנים הארצי. החוק קובע את הקריטריונים המתאימים לרישום של כל קבלן על פי רמת הידע והמקצועיות שלו, כאשר ישנם קבלנים בתחום הבנייה שיכולים לבצע עבודות בנאיות ללא החובה של רישום בפנקס הקבלנים. מדובר על בעלי מקצוע שמבצעים עבודות בנייה בהיקפים קטנים יחסית, בין אם מדובר על קבלנים העוסקים בענפים ראשיים או ענפי משנה.
אילו יתרונות יש לקבלן רשום?
למרות שלא כל קבלן בנייה מחויב להירשם בפנקס הקבלנים כדי לבצע עבודות בנאיות בפועל, אין ספק כי לתהליך רישום קבלן רשום יש שלל יתרונות ביניהם מוניטין וקבלת תו איכות ואמינות רשמיים, חשיפה רחבה יותר ליזמים ולקוחות שמחפשים קבלנים מקצועיים דרך פנקס הקבלנים הארצי וכן אפשרות לבצע עבודות בהיקפים כספיים גדולים.