קבלנים רשומים שעמדו בכל הקריטריונים הדרושים לרישום באמצעות רשם הקבלנים, מופיעים בפנקס הקבלנים המהווה מאגר ארצי ומפוקח של קבלני בנייה שקיבלו רישיון והסמכה של קבלנים רשומים. כדי ששמו של בעל מקצוע בענף הבנייה יופיע באותו מאגר, עליו לעבור תהליך בירוקרטי ארוך ודי מורכב שעשוי לקחת זמן – אך בסופו של דבר מדובר על מהלך חיוני וחשוב הן עבור הקבלן והם עבור לקוחות עתידיים.
משרד הבינוי והשיכון הוא הגוף הממשלתי המפקח מקרוב על קבלנים הרשומים בפנקס, כשמחלקת רשם הקבלנים של המשרד בוחנת כל בקשה שמגיעה אליהם לצרכי רישום, קובעת את הסיווג המקצועי המתאים לכל קבלן וכן גם מחליטה האם יש להסיר קבלן רשום מהפנקס מסיבות מסוימות.
למה כדאי לכל קבלן להופיע בפנקס הקבלנים?
למרות שתהליך הרישום בפנקס הקבלנים מחייב הליכים בירוקרטיים מתישים וארוכים, יותר ויותר קבלנים בענף הבנייה בוחרים לעבור את הדרך הזו כדי לקבל את ההכרה הרשמית לאיכות עבודתם. בנוסף למוניטין שהקבלן הרשום מחזיק, הוא רשאי לבצע עבודות בנאיות ופרויקטים בהיקפים גדולים יותר לעומת קבלנים שאינם רשומים בפנקס הקבלנים.
באמצעות תהליכי הרישום בפנקס כל קבלן שרוצה להגדיל את רווח החברה ולבצע עבודות גדולות יותר יוכל לעשות זאת, רק באמצעות קבלת סיווג מקצועי גבוה יותר בהתאם לבדיקה של רשם הקבלנים. כך שהדרך להצלחה מקצועית וכלכלית סלולה עבור קבלנים רשומים ששמם מופיע בפנקס הקבלנים.
מחיקה מפנקס הקבלנים – באילו מצבים זה יכול לקרות?
כאמור, נוסף לאישור בקשות לרישום בפנקס הקבלנים, מחלקת רשם הקבלנים יכולה להחליט על מחיקה והסרה של קבלן רשום מהמאגר על פי החלטתה. החלטה זו יכולה להתקבל בהתאם לדרך בה הקבלן פועל, כשביצוע עבודות החורגות מהנהלים והתנאים שהוצבו לו עשויות לגרום לשמו להימחק מהפנקס.
כך לדוגמא קבלן שביצע עבודות בשטח מעבר להיקפי העבודה שהוקצו לו עשוי לקבל סנקציות על כך, כיוון שחרג מההגבלות של תנאי הרישום. גם קבלנים שמבצעים עבודות בנייה ללא היתרים מתאימים עשויים להיענש על כך ולהימחק מפנקס הקבלנים, כיוון שתפקידו של רשם הקבלנים הוא לפקח על עבודתם של כל הקבלנים הרשומים ולהבטיח שהם מבצעים את עבודתם על פי ההסמכות שהם קיבלו מהם.
האם אפשר לחדש רישום בפנקס הקבלנים לאחר מחיקה?
יש מגוון סנקציות שרשם הקבלנים יכול להטיל על קבלנים רשומים שחרגו מהתנאים שהוצבו להם, כשמחיקה מפנקס הקבלנים היא המשמעותית ביותר מבחינת הקבלן הן בפן המקצועי והן בפן הכלכלי. יחד עם זאת קבלנים שנמחקו מהפנקס יכולים לחזור ולהופיע בו, זאת לאחר הגשת בקשה לחידוש הרישום ובחינת הבקשה על ידי הרשם.
כדי להעלות את הסיכויים לרישום מחודש בפנקס הקבלנים לאחר מחיקה, מומלץ להיעזר בייעוץ וליווי של עורך דין רישום קבלנים שיידע כיצד לייצג את הקבלן וכיצד להציג את חידוש הרישום בצורה משכנעת.