בעלי מקצוע בתחום הבניה מכירים מקרוב את כל התהליכים הבירוקרטיים הנוגעים לתחום עיסוקם, ביניהם גם הנושא של סיווג קבלנים שנשמע מורכב ולעיתים לא ברור עד הסוף.
למרות שהמונח סיווג קבלני נשמע עניין לא פשוט, מדובר למעשה על הליך בירוקרטי שכל קבלן בתחום הבניה צריך לעבור כחלק מרישומו בפנקס הקבלנים.
כדי להבי מה המשמעות של סיווג קבלנים והאם כדאי להתעסק עם נושא זה, ריכזנו במאמר הנוכחי את כל הפרטים והמידע החיוני שחשוב לכל קבלן לדעת, בין אם מדובר על קבלן שרשום בפנקס הקבלנים או קבלן שהחל את תהליכי רישום קבלנים.
מהו סיווג קבלנים?
סיווג קבלנים מאפשר להגדיר את תחום עיסוקו המקצועי של כל קבלן בניה, ולכן כל קבלן מקבל דירוג ייעודי בתהליך רישומו בפנקס הקבלנים כקבלן רשום.
סיווג מהווה את הדרגה שכל קבלן קיבל מרשם הקבלנים האחראי על תהליכי רישום קבלנים, כאשר קביעת הסיווג מתבצע בהתאם למקצועיותו וניסיונו של כל קבלן.
בכדי להבטיח כי קבלני בנייה יבצעו עבודות בנאיות התואמות לכישוריהם, סיווג קבלנים מתיר להם לגשת לבצע עבודות ופרויקטים בהיקפים מוגבלים על פי חוק רישום קבלנים.
מה המשמעות של סיווג קבלנים?
מכיוון שסיווג של הקבלנים מאפשר לחלק אותם על פי דרגות מקצועיות, כל קבלן רשום מקבל את הסיווג המקצועי שהוגדר לו על פי קוד מספרי מסוים, כאשר אותו קוד מחולק לשלושה חלקים שונים – אותיות, מספרים וקוד כללי.
המטרה של הסיווג היא לדרג בצורה יעילה את היקפי הפרויקטים שכל קבלן רשאי לבצע, וכך לייעד עבור כל קבלן את היקף העבודה המקסימלי שהוא יכול לעשות.
האותיות המופיעות בסיווג קבלנים משייכות את סוג ענף הבניה אליו כל קבלן משתייך, זאת על סוג הענף בו הקבלן מתמחה.
החלוקה של האותיות מתבצעת על פי קבוצת ענף מ-א' ועד ג', כאשר היקף הפרויקטים בקבוצה א נמוכים יותר לעומת היקפי הפרויקטים שקבלנים מקבוצה ג מבצעים.
המספרים המופיעים בסיווג מופיעים על פי דירוג כרונולוגי של 1-5, וכאן דירוג מספרי גבוה יותר מאפשר לקבלן לבצע פרויקטים בהיקפים כספיים גבוהים יותר.
החלק האחרון של הסיווג הינו קוד הענף של כל קבלן, שבשונה מהאותיות והמספרים בסיווג הוא אינו משקף את היקף העבודה אלא רק משייך את עיסוקו של הקבלן לענף הרלוונטי אליו.
שינוי סיווג קבלנים – האם אפשרי וכדאי?
כשמדברים על שינוי סיווג קבלנים, הכוונה היא לשינוי היקפי העבודה שכל קבלן רשאי לבצע על פי חוק. בכדי לאפשר לקבלנים לבצע עבודות בנאיות ופרויקטים גדולים ורווחיים יותר, עליהם לצבור ניסיון וותק בתחום הענף בו הם עוסקים כדי לבקש העלאת סיווג קבלנים.
הגשת הבקשה להעלאת סיווג נעשית מול רשם הקבלנים, ולכן בכדי להעלות את הסיכויים לאישור הבקשה מומלץ להיעזר בליווי וייעוץ מקצועי של עורך דין רישום קבלנים המתמחה בכל ההליכים להגדלת הסיווג.