קבלני בניין בישראל אחראים על מגוון תהליכים מורכבים היוצרים יחד מבנה בטוח, עמיד ואיכותי המתאים לאכלוס אם לצרכי מגורים, עסקים, תעשיות וכו'.
כדי להקים מבנים כאלו לכל קבלן יש תחום עיסוק ייעודי עבורו, בין אם מדובר על קבלן שלד, קבלן חשמל, קבלן אינסטלציה ועוד קבלני מקצוע נוספים שיש להם את הניסיון והמקצועיות לעבודות בנאיות.
למרות שהמונח "קבלן" מתייחס לבעלי מקצוע מתחומים שונים, חשוב לדעת שהמושג קבלן רשום מתייחס לשיוך של קבלני בנייה מוסמכים מטעם משרד הבינוי והשיכון.
קבלנים אלו למעשה רשומים בפנקס הקבלנים הארצי שנמצא בפיקוח של רשם הקבלנים, מחלקה המסופחת למשרד הבינוי והשיכון הממשלתי.
בכדי שקבלני בנייה יוכלו לקבל את הזכאות לרישום בפנקס הקבלנים עליהם לעבור תהליך בירוקרטי מסוים, עליו נפרט ונרחיב במאמר הנוכחי.
אילו קבלנים יכולים להירשם כקבלנים רשומים?
הזכאות לרישום בפנקס הקבלנים כרוכה בתנאי סף מיוחדים שכל קבלן צריך להחזיק בהם הכוללים ניסיון מעשי, הכשרה מקצועית, מבחנים כלליים ועבר נקי מהרשעות.
את המסמכים והטפסים הרלוונטיים המעידים על ניסיון, מקצועיות ועמידה במבחנים מתאימים יש להעביר למחלקת רשם הקבלנים המנהלת את כלל תהליכי הרישום של הקבלנים.
למה כדאי להירשם כקבלן רשום בפנקס הקבלנים?
תהליך רישום בפנקס הקבלנים הינו הליך בירוקרטי מורכב, ארוך ודי מסורבל כיוון שמדובר בלא מעט מסמכים ואישורים שיש להעביר למחלקת רשם הקבלנים.
למרות המורכבות של התהליך יש יתרונות רבים לרישום של קבלנים בפנקס, על אף שלא כל קבלן בנייה מחויב להירשם בפנקס הזה.
על פי החוק בישראל קבלני בנייה חייבים להירשם בפנקס הקבלנים בהתאם לגודל וסוג הפרויקט שהם מבצעים, בין אם מדובר על קבלנים העוסקים בענפי בנייה ראשיים או קבלנים בענפים משניים כולם צריכים לעבור רישום בפנקס הקבלנים.
קבלן בענף ראשי שצפוי לבצע פרויקט בניה בסכום העולה על 90 אלף ₪ יכול לעשות אותו רק אם הוא קבלן רשום, ואילו קבלן בענף משנה שעתיד לבצע פרויקט בסכום העולה על 47 אלף ₪ יכול לעשות זאת רק אם הוא רשום בפנקס הקבלנים.
כך שנוסף לחוקיות של ביצוע העבודות עבור הקבלנים, מדובר על אפשרות לבצע עבודות בהיקפים כספיים גדולים שעשויים להניב רווחים גדולים יותר לצד צבירת ניסיון משמעותי יותר בתחום.
מהו התהליך הכרוך ברישום בפנקס הקבלנים?
כאמור, מחלקת רשם הקבלנים היא המחלקה המתעסקת בכל הקשור לרישום קבלנים בפנקס הקבלנים, וכן גם בתהליכי בקרה ופיקוח של קבלנים מוסמכים מטעמם.
לכן תהליך רישום קבלנים בפנקס הקבלנים מצריך עמידה בתנאי סף, הגשה של מסמכים מתאימים כמו תצהירים על ניסיון תעסוקתי, העתקי חוזים וחשבוניות, אישורי מס, אישורים המעידים על הכשרה מקצועית בתחום ועמידה במבחנים וכו'.
כיצד ניתן לייעל את תהליך הרישום?
התעסקות עם הליכים בירוקרטיים שונים עשויה להיות ממושכת ולפגוע בשטף העבודה היומיומי, דבר העשוי להשפיע על תהליכי העבודה השגרתיים של קבלנים בענפי בנייה שונים.
לכן מומלץ לייעל את כל ההליך הבירוקרטי של רישום בפנקס הקבלנים באמצעות ליווי של עורך דין רישום קבלנים, שידאג לייצג בצורה יעילה ומקצועית יותר את הקבלן מול הגופים הבירוקרטיים השונים.