עבודות בנייה עוסקות במכלול תהליכים להקמת מבנה איכותי, יציב וחזק שיוכל לאכלס בנוחות ובבטחה את הדיירים בו. כיוון שמדובר על תחום עיסוק המשלב פן בטיחותי, הקבלנים שלוקחים חלק בעבודת הבניה מוכרחים להיות בעלי מקצוע מנוסים ומיומנים בתחום עיסוקם.
בכדי לפקח על הנושא הזה מקרוב, נחקק חוק רישום קבלנים לעבודות בניה הנדסאיות במדינת ישראל המחייב כל בעל מקצוע ליישם את ההנחיות הקבועות בחוק זה, זאת על מנת להבטיח כי יבצע את עבודתו בצורה מקצועית, אחראית ובטיחותית ככל הניתן.
בין ההנחיות והתקנות הקבועות בחוק זה, קיים נושא הנפקת תעודת קבלן רשום המחייב בעלי מקצוע שונים לצורך ביצוע עבודות בניה כחוק. לתעודה זו קיימת חשיבות מהותית מבחינת כל בעל מקצוע, ועל כך נרחיב במאמר הנוכחי.
מהי תעודת קבלן רשום?
תעודה זו מהווה למעשה רישיון רשמי וחוקי עבור כל בעל מקצוע לעסוק בענף הבנייה בו הוא מתמחה, כאשר תעודה זו מצהירה למעשה על יכולותיו המקצועיות של הקבלן וכן על ההכשרה שהוא רכש בענף עיסוקו.
באמצעות תעודה זו רשאי הקבלן להיכלל בפנקס הקבלנים הארצי, שהינו מאגר של בעלי מקצוע בענף הבניה שעמדו בתנאים לקבלת רישיון של קבלנים רשומים ונמצאים תחת פיקוחו של משרד הבינוי והשיכון.
כיצד ניתן להנפיק תעודת קבלן רשום?
ההנפקה של תעודת קבלן רשום מתבצעת באמצעות היחידה לרישום קבלנים, שהוא גוף המסופח אל משרד הבינוי והשיכון הממשלתי.
גוף זה מנהל את תהליכי הרישום של קבלנים מענפי מקצוע שונים, ובעל הסמכות לאשר מתן תעודה לקבלנים או לסרב לבקשה לאחר בחינת הקריטריונים המחייבים כל בעל מקצוע.
נוסף לתהליכי הרישום, היחידה לרישום קבלנים אחראית גם על תהליכי הפיקוח והאכיפה של קבלנים הרשומים בפנקס הקבלנים, כך שבכל סטייה מהתקנות וההנחיות המחייבות אותם עשויות להינקט נגדם סנקציות מהותיות עד כדי מחיקת הרישום וביטול רישיון קבלן רשום.
האם כל קבלן בתחום הבניה צריך להוציא רישיון?
על פי חוק, כל קבלן בתחום הבנייה העוסק בענפי מקצוע ראשיים מחויב להוציא תעודת קבלן רשום כדי לבצע עבודות בפועל, כמו קבלני שלד או קבלני חשמל.
לעומת זאת קבלנים העוסקים בעבודות בניה משלימות שאינן מוגדרות כתחומים ראשיים כמו קבלני צבע או שיפוצים, אינם מחויבים להוציא רישיון של קבלנים רשומים אך החזקת תעודה כזו תהווה עבורם מעין אסמכתא רשמית על מקצועיותם בתחום עיסוקם.
מה החשיבות של הנפקת תעודת קבלן רשום?
תעודת קבלן רשום מעניקה לבעל המקצוע המחיק בה את האישור לכך שהוא קבלן מקצועי ומנוסה בתחומו, דבר המהווה יתרון משמעותי למינוף הצלחת המוניטין שלו.
בנוסף לכך, קבלנים הרשומים בפנקס הקבלנים מקבלים סיווג מקצועי במסגרת הרישום, וכך נקבעים להם היקפי עבודה גדולים יותר ככל שמקצועיותם גבוהה יותר – שזהו יתרון מהותי להצלחה העסקית של הקבלן.